Het erfrecht tijdens en na je scheiding 

Een scheiding brengt veel veranderingen met zich mee, zowel op juridisch als financieel gebied. Een belangrijk onderdeel hiervan is het erfrecht. Wat gebeurt er met je nalatenschap tijdens en na een scheiding, en hoe kun je zorgen dat je wensen goed worden vastgelegd? In deze blog lees je er alles over. 

Wat gebeurt er als je overlijdt tijdens de scheidingsprocedure? 

Zolang je scheiding nog niet definitief is – dat wil zeggen, ingeschreven in de registers van de burgerlijke stand – blijf jij en je toekomstige ex-partner juridisch elkaars erfgenamen. Dit kan betekenen dat je nalatenschap geheel of gedeeltelijk bij je ex-partner terechtkomt, zelfs als je dat niet wenst. 

Om dit te voorkomen, kun je een testament met echtscheidingsclausule laten opstellen: Hiermee sluit je je toekomstige ex-partner uit als erfgenaam gedurende het scheidingsproces. 

Na de scheiding: Wie zijn je erfgenamen? 

Zodra de scheiding officieel is, erft je ex-partner niet langer automatisch volgens de wet. Je nalatenschap wordt dan verdeeld volgens het wettelijke erfrecht, tenzij je een testament hebt opgesteld. 

  • Geen testament: In dit geval worden je kinderen je erfgenamen. Als je geen kinderen hebt, erven je ouders, broers, zussen of andere familieleden volgens de wettelijke volgorde. 
  • Met testament: Je kunt zelf bepalen wie je erfgenamen zijn. Dit kan handig zijn als je bijvoorbeeld een goede vriend(in) of een specifiek doel wilt opnemen in je nalatenschap. Je kunt ook aangeven hoe je bezittingen – zoals een vakantiehuis of een kostbaar sieraad – moeten worden verdeeld.

Minderjarige kinderen en je nalatenschap 

Als je minderjarige kinderen hebt, worden zij volgens de wet je erfgenamen. Minderjarige kinderen hebben niet zelf het beheer over hun vermogen. Het beheer van hun erfdeel ligt dan normaal gesproken bij de overblijvende ouder (je ex-partner). Wil je dit anders regelen? Dan kun je in je testament een bewindvoerder aanwijzen. 

Let op: Als een kind overlijdt, gaat diens erfdeel volgens de wet naar de andere ouder. Ook dit kun je via een testament anders regelen.

Ook is het belangrijk om na te denken over het aanwijzen van een (professioneel) executeur.  Als je minderjarige kinderen je erfgenaam zijn en er geen executeur is benoemd, dan zal je ex-partner je nalatenschap namens de kinderen moeten afwikkelen. 

Financieel plannen en nalatenschapsbeheer 

Een scheiding is een goed moment om je financiële situatie opnieuw te bekijken, inclusief je testament en andere documenten. Dit kan je helpen om ongewenste verrassingen te voorkomen. 

  • Breng je vermogen in kaart: Met hulp van een financieel adviseur of professioneel executeur kun je je financiële situatie helder in beeld brengen. 
  • Maak een afspraak voor (levens)testamentadvies: Evelien en Marieke van Na(ge)laten adviseren je graag over het vastleggen van je wensen in een (levens)testament.
  • Maak een digitale nalatenschapsmap: Verzamel hierin belangrijke documenten zoals je testament, uitvaartwensen, verzekeringen en bankzaken. Dit maakt het voor je nabestaanden makkelijker om alles af te handelen.
  • Denk na over het benoemen van een professioneel executeur. Het benoemen van een executeur doe je in je testament.

Het belang van professioneel advies 

Het erfrecht kan behoorlijk ingewikkeld zijn, vooral na een scheiding. Deskundige begeleiding kan je helpen om alles goed te regelen en onverwachte fiscale of juridische problemen te voorkomen. 

Na(ge)laten kan je ook ondersteunen bij: 

  • Het adviseren over het opstellen of aanpassen van je (levens)testament.
  • Begeleiden van notariële proces voor het opstellen van je (levens)testament.
  • Het inzichtelijk maken van de fiscale gevolgen van je keuzes.
  • Optreden als professioneel executeur voor de afwikkeling van je nalatenschap.

Maak een afspraak met Na(ge)laten 

Een scheiding heeft een grote impact op je leven, en het is belangrijk om ook je erfrecht goed te regelen. Door tijdig actie te ondernemen – bijvoorbeeld door een testament op te stellen, je financiële situatie opnieuw te evalueren en professioneel advies in te winnen – kun je ervoor zorgen dat je nalatenschap precies volgens jouw wensen wordt verdeeld. Dit geeft niet alleen jou, maar ook je nabestaanden rust en duidelijkheid.  

Ga je scheiden? 

Wil je hulp bij jouw scheiding? Vanuit onze praktijk Scheiden in Utrecht in De Meern en Divortium in Gorinchem begeleiden wij  jullie scheiding van A tot Z.
Neem contact met ons op voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek via [email protected] of [email protected]